عوارض بارداری: مشکلات بند ناف و جفت
آنچه باید درباره عوارض بارداری از جمله بند ناف دورگه، نوزاد با نقایص بدو تولد و جفت سرراهی بدانید.
عوارض بارداری: مشکلات بند ناف و جفت
گاه مادران باردار از اینکه بند ناف یا جفتی متفاوت از آنچه در نظر داشتند، داشته باشند احساس اضطراب و نگرانی میکنند. در ادامه با ما همراه باشید تا حقایقی را در مورد بندناف و جفت سرراهی با شما به اشتراک بگذاریم.
بند ناف دورگه:
ابتدا باید با آناتومی و فیزیولوژی بند ناف بیشتر آشنا شویم. اکثر بندهای ناف دارای دو شریان و یک ورید هستند. وظیفه ورید انتقال خون اکسیژندار از جفت به جنین و وظیفه شرائن دفع خون فاقد اکسیژن از جنین به جفت است. گاهی به جای دو شریان تنها یک شریان در بندناف وجود دارد که در این حالت بند ناف دورگه به آن اطلاق میشود. در 75% مواقع یک شریان باقیمانده میتواند به خوبی نیازهای جنین را مرتفع سازد. اما در 25% مواقع هم خلاف آن پیش میآید که این مسئله نگرانکننده است. گاها این بند ناف دورگه نشاندهنده ناهنجاریهای موجود در جنین است و گاها هیچ علت و مشکل دیگری وجود ندارد. درصورتیکه بند ناف شما تنها دو رگ دارد، میتوانید با یک سونوگرافی مطمئن شوید که کودکتان هیچ مشکل دیگری ندارد.
اگر جزء 25% باشید که بندناف دورگه نشاندهنده ناهنجاری نوزاد باشد، در این حالت شما به یک متخصص زنان و زایمان با تخصص بارداریهای پرخطر ارجاع داده خواهید شد. سپس سونوگرافی و گاها به درخواست شما، آزمایش ژنتیک انجام میشود. با توجه به اطلاعاتی که از این آزمایشها به دست میآید، شما درباره سلامتی و یا مشکلات سلامتی و چالشهای آینده فرزندتان آگاه خواهید شد. هنگامی که نوزاد با نقایص بدو تولد تشخیص داده میشود، والدین تصمیمات متفاوتی در برخورد با این مسئله اتخاذ میکنند. گاها والدین تصمیم به پذیرش نوزاد متفاوتشان میگیرند و با آن کنار میآیند. این دسته از والدین با تحقیق درباره بیماری نوزاد خود، اطلاعات لازم درباره نحوه برخورد با این مشکل را کسب میکنند و از قبل خود را آماده میکنند. در موارد معدودی هم از آنجایی که والدین منابع کافی جهت تربیت و پرورش فرزند با ناهنجاریهای جدی را ندارند، تصمیم به خاتمه بارداری میگیرند. مرحله تصمیمگیری صرفه نظر از تصمیمی که گرفته میشود، برهه دشوار و طاقت فرسایی برای والدینی است که در هر صورت باید از آرزوی داشتن یک نوزاد و فرزند سالم و عالی دست بکشند.
- بندناف دورگه
همانطور که پیشتر گفتیم، در 75% موارد جنین سالم است و ناهنجاری خاصی ندارد. امکان دارد، سونوگرافی و معاینات بارداری دیگری برای بررسی تاخیر رشد جنین انجام شود. از نظر پزشکی برای جنینی که به اندازه لازم در محیط رحم رشد نکرده باشد، بند ناف دورگه که به جفت متصل است، نمیتواند اکسیژن و مواد مغذی لازم را از جفت فراهم کند. در این صورت جنین تحت نظر گرفته میشود و به محض اینکه به رشد کافی رسید او را از محیط رحم خارج میکنیم تا رشد بهتری و بیشتری نسبت به داخل رحم داشته باشد. ممکن است نوزاد بدنیا آمده را در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان تحت نظر قرار داد. همچنین ممکن است به آغوش مادر داده شود تا با خوردن شیر به خوبی رشد کند.
جفت سرراهی:
جفت در واقع بهترین دوست جنین در رحم محسوب میشود. جفت تمامی مواد غذایی لازم و اکسیژن مورد نیاز برای ایمن و سالم بودن جنین را در خود دارد. اگر جفت مسیر دهانه رحم را بپوشاند، به آن جفت سر راهی گفته میشود. در این صورت با وجود جفت سرراهی نمیتوان جنین را بصورت طبیعی از دهانه رحم پوشیده شده با جفت، به دنیا آورد. زیرا با پاره شدن جفت، مادر و نوزاد هر دو در معرض خونریزی شدید قرار خواهند گرفت. جفت باید در تمام طول بارداری تا انتهای زایمان سالم بماند. در اکثر بارداریها، برای جلوگیری از این مسئله بخش تحتانی رحم رشد بیشتری دارد تا جفت را از منطقه تحتانی رحم دور کند. اگر جفت از دهانه رحم دور باشد، هیچ خطر دیگری وجود نخواهد داشت. اما اگر جفت در ناحیه پرخطر قرار گرفت، معمولا راه دیگری جز سزارین برای زایمان ایمن وجود نخواهد داشت. همچنین جهت کاهش احتمال خونریزی، استراحت مطلق برای مادر، در سه ماهه سوم بارداری تجویز میشود. در صورت وجود جفت سرراهی، منتظر تغییرات جفت در ماههای آینده باشید.
آزمایشگاه ژنتیک و پاتوبیولوژی رازین کرج ارائه دهنده بهترین خدمات آزمایشگاهی از جمله آزمایش خون بارداری، تیروئید و چکاپ های دوره ای همراه با نمونه گیری رایگان در منزل و جوابدهی آنلاین در خدمت شما