آزمایش HPV
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، یک ویروس است که می تواند باعث رشد زگیل تناسلی، سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم بانوان و حتی سرطان دهانه رحم شود. این ویروس می تواند از طریق رابطه جنسی منتقل شود. بنابراین، تشخیص به موقع آن از شایع شدن این ویروس جلوگیری می کند. آزمایش آزمایش HPV با هدف تشخیص این ویروس در بدن انسان انجام می شود. به طور کلی، افرادی که دارای تست پاپ اسمیر غیر طبیعی هستند و سن بالای 30 سال دارند، بهتر است که این تست را انجام دهند.
اهمیت آزمایش HPV در زنان
آزمایش HPV یک تست غربالگری سرطان دهان رحم است که البته قادر به تشخیص سرطان نیست. بلکه می تواند وجود یک ویروس به نام اچ پی وی را در دهان رحم تشخیص دهد. اطلاع از وجود اچ پی وی در دهان رحم می تواند خانم ها و پزشکان را قادر سازد تا مراقبت های بهداشتی بهتری برای جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم در نظر بگیرند.
آمادگی برای تست اچ پی وی
برای اینکه برای تست HPV آماده شوید، نیازی به رعایت نکات خاصی نیست. با این حال به دلیل اینکه آزمایش اچ پی وی همزمان با پاپ اسمیر انجام می شود، پیشنهاد می کنیم که نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- 2 روز قبل از انجام این آزمایش، نباید به حمام بروید، آمیزش داشته باشید و از داروهای واژینال مانند فوم ها، کرم ها و ... استفاده کنید.
- اگرچه امکان انجام آزمایش اچ پی وی در دوران قاعدگی وجود دارد، اما پیشنهاد می کنیم که زمان تست را در خارج از دوره قاعدگی در نظر بگیرید تا نتیجه دقیق تر باشد.
تست HPV چگونه انجام می شود؟
آزمایش HPV ترکیبی از پاپ اسمیر و آزمایش اچ پی وی است که تنها در چند دقیقه قابل انجام است. برای این آزمایش باید لباس راحت بپوشید. همچنین پزشک از شما می خواهد که لباس زیر خودتان را در بیاورید و روی تخت دراز بکشید تا مراحل انجام آزمایش انجام شود.
یک ابزار به نام اسپکولوم توسط پزشک به آرامی وارد واژن می شود تا دیواره های رحم از هم باز شوند. ممکن است با وارد شدن این ابزار، کمی احساس ناراحتی داشته باشید. سپس پزشک می تواند با یک برس نرم و یک اسپاتول، از سلول های دهانه رحم شما نمونه برداری های لازم را انجام دهد. پروسه تست اچ پی وی به همین سادگی است و پس از آن می توانید به فعالیت های عادی روزانه خودتان برگردید.
نتیجه آزمایش HPV
در صورتی که نتیجه آزمایش اچ پی وی منفی بود، یعنی شما دارای ویروسی به نام اچ پی وی که باعث سرطان دهانه رحم می شود، ندارید. ولی اگر نتیجه تست مثبت بود، نشان می دهد که شما دارای این ویروس هستید. ولی این بدین معنی نیست که شما سرطان دهانه رحم دارید. بلکه نتیجه مثبت این آزمایش نشان می دهد که شما یک ویروس که می تواند باعث ابتلای شما به سرطان شود را در رحم خود دارید و حتما باید از داروهای مناسب برای رفع این ویروس استفاده کنید.
بسته به نتایج آزمایش HPV و پاپ اسمیر، ممکن است پزشک روش های دیگری را برای تشخیص دقیق تر انتخاب کند. به طور مثال، در صورت نرمال بودن این دو آزمایش، ممکن است پزشک به شما توصیه کند هر 5 سال یکبار آن را انجام دهید. همچنین در صورت غیر نرمال بودن نتایج، پزشک می تواند از بیوپسی و یا سایر روش های نمونه برداری و درمانی برای بهبود شرایط شما کمک بگیرد.
آیا نتایج آزمایش اچ پی وی دقیق هستند؟
در اکثر مواقع نتایج تست HPV دقیق هستند و جای نگرانی نیست. مانند هر آزمایش غربالگری، آزمایش HPV نیز می تواند نتایج مثبت و منفی کاذب داشته باشد. اگر نتیجه مثبت کاذب باشد، آزمایش نشان می دهد که شما دارای این بیماری هستید؛ ولی در واقعیت هیچ ویروسی در بدن شما وجود ندارد. به همین خاطر این نتیجه کاذب می تواند باعث ایجاد اقدامات غیر ضروری مانند بیوپسی و استرس بیش از حد شما شود.
اگر نتیجه منفی کاذب باشد، در حالی که شما ویروس HPV دارید، آزمایش به شما این اطمینان خاطر را می دهد که به این بیماری مبتلا نیستید. این موضوع می تواند باعث ابتلای افراد بیشتری به این ویروس شود و اقدامات درمانی نیز به تاخیر بیفتند. از این رو گاهی نیاز است که این آزمایش برای تشخیص قطعی، تکرار شود.