bun در آزمایش خون چیست؟
bun در آزمایش خون چیست؟
اگر علائمی مانند تکرر ادرار، خارش پوست بدن، تیره شدن ادرار، ورم دست و پا و تیره شدن زیر چشم در بدن هر انسانی ظاهر شود، می تواند نشان از مشکلات مربوط به کلیه یا کبد باشد.
در این مواقع باید میزان bun در آزمایش خون بررسی شود. با انجام آزمایش bun مقدار اوره درون خون مشخص می شود. جهت اطمینان پیدا کردن از سلامت کلیه و کبد بهتر است که با دستور پزشک جهت انجام آزمایش bun اقدام کنید.
bun در آزمایش خون
با انجام آزمایش اوره خون، مقدار bun در آزمایش خون مشخص می گردد. به طور کلی نیتروژن اوره یک نوع زباله می باشد که دفع آن از طریق ادرار صورت می گیرد. بنابراین یکی از مهم ترین آزمایش های چکاپ خون، آزمایش bun است.
اگر کلیه ها یا کبد دچار آسیب شده باشند، مقدار سطح bun در آزمایش خون افزایش می یابد. در واقع آزمایش bun یک نوع آزمایش حیاتی در رابطه با بیماری های مربوط به کلیه و کبد می باشد.
میزان bun در آزمایش خون می تواند به تشخیص موارد زیر کمک کند.
- آسیب های کبدی
- بیماری سوء تغذیه
- گردش ضعیف خون
- کمبود آب بدن
- انسداد مجاری ادراری
- نارسایی احتقانی قلب
- خونریزی دستگاه گوارش
- میزان اثر بخشی درمان دیالیز
توسط آزمایش bun می توان به معاینات منظم در طول درمان و یا پس از درمان جهت پیشگیری از بیماری های مهمی از جمله دیابت، فشار خون و غیره پرداخت.
همچنین جهت چکاپ می توان میزان bun آزمایش خون را مورد بررسی قرار داد. این نکته را فراموش نکنید که آزمایش bun تنها می تواند مقدار نیتروژنی که در خون وجود دارد را اندازه گیری کند اما علت بالا یا پایین بودن آن را نمی تواند به طور دقیق بیان کند.
آزمایش bun
تفسیر نتایج bun در آزمایش خون و مقدار سطح نرمال
در حالت کلی محدوده ی نرمال و مقدار طبیعی bun در آزمایش خون به شرح زیر است:
- در مردان بالغ: 8 الی 24 میلی گرم در دسی لیتر
- در زنان بالغ: 6 الی 21 میلی گرم در دسی لیتر
- در کودکان: 7 تا 20 میلی گرم در دسی لیتر
- در بزرگسالان بالای 60 سال: کمی بیشتر از بزرگسالان زیر 60 سال
علت بالا بودن bun در آزمایش خون تا حدودی مشخص می کند که شاید مشکل مربوط به یکی از موارد زیر باشد.
- بیماری قلبی
- نارسایی احتقانی قلب و حمله قلبی
- خونریزی دستگاه گوارش
- کم آبی بدن
- سطح بالای پروتئین
- بیماری کلیه
- نارسایی کلیه
- انسداد در مجاری ادرار
- استرس
- شوک
- استفاده از برخی داروها مانند آنتی بیوتیک های خاص
موارد زیر می تواند مربوط به پایین بودن مقدار bun در آزمایش خون باشد.
- نارسایی کبد
- سوء تغذیه
- کمبود شدید پروتئین در رژیم غذایی
- بیش از خد هیدراتاسیون
با توجه به نتایج آزمایش شما و تفسیر آن، پزشک معالج شما ممکن است آزمایش های دیگری را برای شما بنویسد تا بتواند به یک تشخیص قطعی برسد.
در آزمایش bun می توان به راحتی سطح bun غیر طبیعی را شناسایی کرده و در صورت لزوم توسط دیگر آزمایش های مربوطه، علت بیماری افراد به طور دقیق مشخص گردد.
نحوه ی گرفتن تست bun
آزمایش bun در واقع یکی از ساده ترین آزمایش هایی است که با گرفتن مقداری خون از فرد انجام می شود. جهت انجام این آزمایش کارشناس مربوطه محلی که قرار است از آن خون گرفته شود را با محلول آنتی سپتیک ضدعفونی می کند.
پس از ضدعفونی کردن یک باند پلاستیکی به دور بازوی شما بسته می شود تا رگ های خونی متورم شود. پس از جمع شدن خون در رگ های خونی، یک سوزن استریل درون رگ دست شما فرو داده می شود.
مقداری خون داخل لوله متصل به سوزن ریخته می شود و امکان دارد مقداری سوزش به هنگام فرو بردن سوزن در دست خود احساس کنید.
پس از آن که خون به مقدار کافی درون سرنگ جمع شد، کارشناس آزمایشگاه سوزن را برداشته و پنبه ای که آغشته به الکل است را در محل مورد نظر قرار می دهد.
نمونه خون شما جهت انجام تست و مشخص شدن مقدار bun در آزمایش خون به آزمایشگاه ارسال می گردد. پس از مدتی نتیجه ی آن آماده می شود.
دقت داشته باشید که ممکن است میزان نرمال bun در آزمایش خون در هر آزمایشگاهی متفاوت باشد.