آزمایش ptt، هدف از انجام آن + شرایط دادن تست
امروزه آزمایش ها و تست های زیادی برای تشخیص سلامتی بدن انجام می شوند. آزمایش ptt یکی از آزمایش هایی است که مربوط به خون انسان می باشد. تست پی تی تی را نمی توانیم آزمایش خون ساده بدانیم. زیرا این تست به بررسی فاکتورها و پارامترهای خاصی در خون می پردازد. پزشکان ممکن است این آزمایش را برای برخی از بیماران خود تجویز کنند. بنابراین اگر پزشک از شما خواسته است که این آزمایش را انجام دهید حتما نسبت به انجام آن اقدام کنید. زیرا این تست می تواند نقش بسیار مهمی در روند درمان بیماری های خاصی داشته باشد.
آزمایش ptt چیست؟
آزمایش ptt
آزمایش ptt ازمایشی است که میزان پروتئین ptt موجود در خون را اندازه گیری می کند. در این آزمایش مقداری ماده مخصوص به پلاسمای خون اضافه می شود. بعد از اضافه کردن این ماده باید مدت زمان تشکیل شدن لخته خون اندازه گیری شود. معمولا این زمان به صورت ثانیه ای اندازه گیری می شود. یعنی در این تست فرد آزمایش کننده، مدت زمان تشکیل لخته خون را در نمونه مورد نظر اندازه گیری می کند. این مدت زمان به صورت نسبی است و ممکن است با اختلاف کمی مواجه باشد. بناراین نمی توان این مدت زمان را قطعی و دقیق دانست.
این آزمایش به بررسی چه مواردی می پردازد؟
همان طور که در بخش قبل اشاره کردیم آزمایش Ptt به بررسی میزان پروتئین ptt موجود در پلاسمای خون و نحوه عملکرد آن می پردازد. هنگامی که در بدن خونریزی رخ می دهد، فاکتورهایی در خون موجود هستند که مانع از ادامه خونریزی می شوند. این فاکتورها هنگام خونریزی فعال شده و همانند رشته هایی به هم می چسبند. هنگامی که این رشته ها به هم می چسبند تشکیل لخته خون می دهند. این لخته خون از ادامه خونریزی جلوگیری کرده و مانع از خونریزی فرد می شود.
مدت زمان تشکیل این لخته و بند آمدن خونریزی در هر انسانی با هم متفاوت است. بنابراین آزمایش ptt می تواند سرعت پروتئین پی تی تی را در تشکیل لخته خون محاسبه کند.
آزمایش ptt برای چه بیمارانی تجویز می شود؟
آزمایش ptt به صورت کلی برای تشخیص بیماری خاصی به کار نمی رود. بلکه هدف از انجام این آزمایش تشخیص علت خونریزی شدید است. یعنی اگر مشکل یا بیماری شما به خونریزی مربوط می شود، ممکن است پزشک این تست را برای شما تجویز کند. زیرا پزشک با استفاده از این پزشک می تواند علت دقیق خونریزی زیاد را در بدن شما تشخیص دهد. اگر مشکل از فاکتورهای انعقادی خون باشند که پزشک درمان مناسب را برای شما تجویز می کند. به صورت کلی آزمایش ptt ممکن است برای افراد زیر تجویز شود.
- بانوانی که دوره پریودی با خونریزی بسیار زیاد دارند و یا دوره پریود آن ها طولانی می شود.
- کسانی که در ناحیه بینی خود همیشه دچار خونریزی های شدید می شوند.
- بیمارانی که در ادرار آن ها خون وجود دارد.
- افرادی که لثه های آن ها مدام خونریزی دارد.
- کسانی که با درد و تورم بیش از حد در مفاصل خود رو به رو می شوند.
- برخی از افراد داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین مصرف می کنند. در این افراد باید میزان فاکتورهای انعقادی خون و عملکرد آن ها بررسی شود.
شرایط انجام آزمایش ptt
شرایط انجام آزمایش ptt
انجام آزمایش ptt شرایط بسیار خاصی ندارد. برای انجام این تست نیازی نیست که ناشتا باشید. فقط کافی است قبل از انجام تست از خوردن غذاهای بسیار چرب خودداری کنید. زیرا چربی خون بالا می تواند درستی نتیجه آزمایش را زیر سوال ببرد. همچنین با پزشک خود در مورد قرص ها و مکمل هایی که مصرف می کنید مشورت کنید. قبل از انجام این آزمایش هیچ گونه دارو و قرصی را مصرف نکنید. داروهای زیر نیز قبل از انجام آزمایش ptt نباید مصرف شوند.
- آسپرین
- ویتامین E
- وارفارین
- ویتامین C
- آنتی هیستامین
- هپارین
این آزمایش در چه آزمایشگاه هایی انجام می شود؟
آزمایش ptt حتما باید توسط یک آزمایشگاه متخصص و معتبر انجام شود. در غیر این صورت پزشک نمی تواند در مورد نتیجه آزمایش شما مطمئن باشد. بنابراین قبل از آن که تصمیم به انجام این تست بگیرید حتما به اعتبار و تخصص آزمایشگاه مربوطه توجه کنید. آزمایش های دقیق با نتایج دقیق تنها در آزمایشگاه های معتبر انجام می شوند. اگر نتیجه آزمایش دقیق نباشد ممکن است پزشک اقدام به تجویز داروهای غیرضروری کند. بنابراین دقیق بودن آزمایش ptt رابطه مستقیم با سلامت افراد دارد.